Geachte bezoeker,

Informatie over de gitaar en gitaar spelen is makkelijk en veelvoudig te vinden op het internet. Maar wat heb je nu echt nodig?
Graag wil ik je bij deze zoektocht een handje helpen met tips en trucs die gebaseerd zijn op meer dan 20 jaar leservaring.
Ook kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig leuke weetjes.

Gitaar stemmen
Er zijn veel manieren om je gitaar te stemmen, maar deze drie zijn naar mijn mening lekker makkelijk.
- Gebruik de gratis app 'guitar tuna' . Een zeer toegankelijke gitaar app, waarmee je snel je gitaar kunt stemmen. Er zit ook een overzicht bij van akkoorden en een metronoom. Dit is voor beginners de meest gebruiksvriendelijkste manier een gitaar te stemmen.
- Stemapparaat (gitaar tuner): Je hebt ze in alle soorten en maten: om aan de gitaarkop te klemmen (clip-on tuner), als losse apparaatjes of als pedaal in je pedalboard. Speel je regelmatig live, ga dan voor een goede clip-on tuner, of een pedaaltuner. Want je hebt geen zin, om naar ieder nummer je telefoon uit de zak te halen. Voor de rest kun je met een app ook zeker prima uit de voeten.
- Op gehoor: Zeker uiterst handig om te kunnen, maar vraagt ook wat oefening.
Hoe werkt het: Je hebt een getallenreeks, of zoals ik het noem: 'gitaar-telefoonnummer': 55545
Zorg dat de dikke e-snaar (de zesde gitaarsnaar/bovenste snaar) goed gestemd is. Vervolgens ga je het rijtje af: vijfde vakje op de zesde snaar moet klinken als de volgende losse snaar (a- snaar), of anders om. Dan ga je verder met het vijfde vakje opo de a-snaar, welke moet klinken als de losse d-snaar.

Welke akkoorden/gitaargrepen heb je echt nodig?
Om te beginnen: De begrippen gitaarakkoorden en gitaargepen betekenen precies hetzelfe.
Maar welke moet je nu echt kunnen? Hiervoor een overzicht:
Em, Am, D, Dm, F, C, G zijn in de meeste popliedjes 'De' gebruikte akkoorden. Samen met een capo (gitaarklem) op de juiste plaats, kun je hiermee bijna alle (pop)liedjes voor de gitaar spelen.
Heb je nog motivatie over, oefen dan ook: E, A en B7.

10 akkoorden en 'that's it'? Ja, je leest het goed. Als je deze gitaargrepen makkelijk kunt wisselen, ben je in staat om de meeste gitaarnummers te spelen.
Het heeft me ook lang gekost om hier achter te komen..hahaha...maar mijn doel is ook om jou veel moeite te besparen.
Of zoals mijn leerlingen me vaak horen zeggen: "guitar is not rocket science".